Flyktbeteende

En av de mest intressanta ämnen vi tagit upp på Drangels utbildning är de olika flyktbeteendena och hur man jobbar med dessa. Tänkte rada upp och beskriva dem bara för att bidra med lite food for thought!

De fem F:en:
– Flight – Hästen flyr i full kareta. Kanske det mest uppenbara flyktbeteendet.
- Freeze – Hästen fryser till is, står helt stilla och försvinner in i sig själv. Användbart och framavlat på många körhästraser men möjligen bland det jobbigaste beteendet att hantera eftersom det är svårt att få hästen att ”snap-out-of-it” så länge som obehaget kvarstår. 
- Fool around – Hästen gör allt ifrån att bocka till att fladdra med läppar. Flappsar runt i största allmänhet.
- Faint – Hästen svimmar. Kan visa sig precis som det låter, som att hästen helt enkelt trillar omkull eller som att hästen en kort sekund vinglar till/går ned på knä.
- Fight – Hästen slåss. Kanske inte något man tänker på som flykt men det är det faktiskt. Många hästar som känner sig hotade eller trängda tar till knytnävarna.

Genom att lära känna vilken eller vilka av dessa fem F din häst brukar kan du förutse möjliga risker och anpassa miljöträningen på ett sådant sätt att du utmanar hästen lite lagom.
Själv har jag en fight-freeze-häst, en freeze-flight-häst och en freeze-häst. Freeze är numer min favorit bland flyktbeteendena eftersom jag har fått lära mig hur jag ska få mina hästar att snappa ur det. Helt plötsligt blev alla situationer då mina hästar tycker att det är för läbbigt och vill försvinna väldigt odramatiska.

Share this post
  , ,