Att placera alla hästar i en form

Det är lika orealistiskt att tro att hästar kan tränas på samma sätt som att alla människor lär sig bäst genom att läsa en bok, vissa är praktiker och andra är teoretiker. Det är just detta som gör det spännande att vara pedagog, möjligheten att ta del av nya individer och fascineras av hur deras utveckling och framsteg tar form.

En tanke som slagit mig varje gång någon berättat om en tränare som denne uppfattat som urusel: Tränarna skulle sorteras efter hästraser. Därför att om du tillämpar samma barska ”flytta på dig nu, or else”-teknik som du kanske skulle komma undan med på det högt flight*-benägna fullblodet på den tuffa nordsvensken så skulle du bara få motstånd och tryck tillbaka. Tar du däremot Nordsvenskens naturliga arbetsskalle och intelligens i beräkning så kan du med mycket små hjälper få denne att slå knut på sig själv på nolltid.

En klassiker på denna ”kulturkrock” är när den utpräglade halvblodstränaren får in ovannämnda nordsvensk. Samma teknik som funkar mycket väl på halvblodet leder bara till en återvändsgränd på nordsvensken eftersom den varken är fysiskt eller psykiskt i närheten av halvblodet. Det är också här myten om att nordsvenskar är tunga att rida dressyr på har fötts. Självklart är det tungt att bära en nordis, du måste be den att bära sig själv och det gör dem med bravur!

Som tränare är det våran skyldighet att bredda oss, skaffa kunskap om andra typer av hästar och individer så att vi kan hjälpa även hobbyryttaren – för let’s face it, det är de vi har mest av. Vi måste tänka på oss själva, inte bara som tränare, utan även som problemlösare och pedagoger.
*Flight – En av fem (sju?) flyktbeteenden. Flight innebär att hästen sticker dit pepparn växer.

Share this postKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>