Vad är form?

Detta är en återkommande fråga bland ryttare in the making såväl som ryttare som hållit på ett tag. Låt oss slakta alla vilseledande regler som ”man ser att hästen går i form när bakbenen kliver över frambenens hovavtryck” och ”när nacken är högsta punkten”. Dessa regler har antagligen blivit till i ett försök att göra det lättare för den oerfarna att se när hästen jobbar rätt.

Först en liten sanning att suga på: Det finns flera varianer av ”rätt form”* i en och samma häst.
För att kunna bedöma om hästen går i form måste du ta exteriören med i beräkningen: halsansättning, ben- och kroppslängd, halslängd, hovar; vad jobbar med respektive emot hästen och i vilken position stimulerar vi rätt muskler?

Du måste också veta vilka muskler du vill åt och varför/vad du vill ha dem till. Vi vill till att börja med åt ryggmusklerna för det är ju dem vi sitter på: vi vill inte att hästen börjar sin ridkarriär med att lyfta fel. Prio ett i muskelgruppen som vi kallar kort och gott för överlinjen är musklerna från manken och bak under sadelläget samt understödet i form av magmuskler. Detta nås inte genom att spänna in hästen (bummer…) utan via väl övervägda övningar.

Men för att kunna träna musklerna utan ”fel” sorts spänning måste du även ha balans i hästen och detta är helt upp till ryttaren att skapa. Det här är nog det mest återkommande ämnet under min utbildning till diplomerad ridlärare i integrerad ridkonst. Vi måste ha en flexibel sits och hela tiden sitta där balanspunkten finns och tro mig som damsadelryttarinna: den flyttar sig.

Så vad är form? Svar: Något man måste jobba på.

*Rätt form = då hästen arbetar på ett konstruktivt sätt med sin kropp.

Share this post
  , ,